Moeder en de onvolwassen man

Moeder en de onvolwassen man.

Een vrouw is duaal.
Ze bestaat uit de Vrouw en de Moeder.

Je hebt de Vrouw in de vrouw, het vrouwelijke:
Ze is in feite een mysterie, een vat vol tegenstrijdigheden. Ze omvat alles. Ze kan bijv. ongelooflijk sensueel en aantrekkelijk zijn en ongelooflijk vilein. En daar heeft ze meestal weinig moeite mee. Verbinding is immers haar element.

En je hebt de Moeder in de vrouw, het mannelijke:
Heel natuurlijk geeft ze leiding aan kinderen. En later heb je de oudere wijze Vrouw-Moeder of Matriarch. En zo kunnen vrouwen ook organisaties leiden want wat mannen kunnen vrouwen immers net zo goed.
Maar dat laatste kan ook een probleem worden.
moeder en kleine jongen

Creatieve vernietiging

Bij moeders staat verbinding voorop terwijl er eigenlijk geen creatie van het nieuwe bestaat zonder vernietiging. Denk aan ‘game changers’ als Amazon, Ueber e.d. Maar denk ook aan de natuurlijke ‘game changer’: een nieuw kind. Om een kind te verwekken wordt het maagdenvlies vernietigd en de foetus doet een aanslag op het vrouwelijk lichaam. En dat begint met een mannelijke daad – penetratie – en mannelijk zaad.
Leiderschap vraagt om de bereidheid het oude te vernietigen om het nieuwe te scheppen.
Vrouwen doen dat bepaald niet gemakkelijk; het accent ligt op ‘bij elkaar houden’, verzorging, instandhouding.
Mannen hebben daar meestal veel minder probleem mee. Als er hard ingegrepen moet worden doen ze dat. Vaders zijn in staat hun kind desnoods buiten de deur te zetten als het zich blijft misdragen; moeders wachten er veel te lang mee.
Zonder positieve vernietiging geen vernieuwing maar stagnatie.

Bemoederen

Niet alleen vrouwen bemoederen, mannen doen dat net zo veel.
De sociaal democratie van na de oorlog ‘40-‘45 heeft het geleidelijk aan tot kunst verheven. Het politieke bedrijf bestaat voor groot deel uit bemoederen. Het electoraat vraagt erom. Stevig leiderschap betekent geen stemmen. Slachtofferschap wordt gecultiveerd. Zo houdt Moeder macht en controle.

In relaties is het niet anders.
De meeste man/vrouw relaties zijn geen relatie tussen een volwassen Man en Vrouw maar, in veel opzichten, die tussen een Kleine Jongen en Moeder. Dat is niet iets van recente datum: dat was ook tijdens het patriarchaat al zo. Mannen hadden dan wel de macht buitenshuis maar op relatiegebied was en is het meestal precies andersom.
Dit ligt niet aan de vrouw maar aan de man: kleine jongens gedrag roep de Moeder in de vrouw op.

Mannen moeten hoognodig volwassen worden: de wereld wacht erop en de Vrouw ook.

Meer over moeder en de kleine jongen: klik hier

Zie ook: coaching voor mannen en workshop voor mannen.

2018-04-06T10:05:08+00:0025 december 2017|