Het pad van elke man is uniek.

golven pad van de mand

Als man creëer je je eigen pad. Het pad van een ander volgen is geen optie.

In de woorden van de Spaanse dichter Antonio Machado (uit: Proverbios y cantares):

Reiziger, je sporen
zijn de weg, en zij alleen;
reiziger, er is geen weg,
de weg ontstaat in het gaan.
Gaandeweg ontstaat de weg,
en als je omkijkt
zie je het pad dat nooit meer betreden zal worden.
Reiziger, er is geen weg,
slechts een schuimspoor in de zee.

Dat is het pad van de MAN.
Het pad van de man is een uniek pad.
Hij is er één van vallen en opstaan.
Als dat niet zo is is het niet jouw pad, maar dat van een ander.

De verloren zoon

In het Nieuwe Testament verhaalt Jezus in de parabel van de Verloren Zoon over zijn versie van het pad van de man.
Kort gezegd ging dat zo:
De jongste van 2 zonen wil het huis van zijn vader uit, vraagt zijn vermogensdeel, reist naar een ver land, leeft losbandig en verkwist het allemaal. Hongerig en verlaten komt hij tot zichzelf en keert terug naar het huis van zijn vader die hem liefdevol in zijn armen sluit ondanks dat de oudste, brave broer – dei altijd thuis is gebleven – woedend is.

Kortom, je zult als man helemaal de wereld in moeten gaan, fouten en vuile handen durven maken en het risico lopen dat je jezelf daarbij behoorlijk kunt verliezen. Maar wat een levensles!

Wijze en dwaze maagden

Heel anders is die van de vrouw zoals beschreven in de gelijkenis (parabel) van de ‘De wijze en dwaze maagden'(Matteüs 25: 1 – 13).
Er zijn 10 maagden die wachten op de komst van de bruidegom. Toen de bruidegom maar niet kwam, werden ze allemaal slaperig en sliepen in. Midden in de nacht werd er geroepen: Daar komt de bruidegom! Naar buiten, hem tegemoet! Alle meisjes stonden op en maakten hun olielampen in orde. Maar 5 van hen waren vergeten extra olie mee te nemen. Ze vroegen aan de anderen om olie. Maar die antwoordden: Misschien is er niet genoeg voor ons allemaal. Ga maar naar de kooplui om olie te kopen. Toen zij weg waren om olie te kopen, kwam de bruidegom. De meisjes die klaarstonden, gingen met hem mee naar binnen om de bruiloft te vieren, en de deur werd gesloten. Later kwamen de andere meisjes terug. Heer, heer, laat ons binnen, riepen ze. Maar hij zei: ik ken jullie niet.”
En Jezus besloot: “Wees dus waakzaam, want je weet dag noch uur.”

Hier gaat het dus over: wachten, je ‘kruit’ droog houden en wakker zijn daarin.

Maar in een andere zin geldt dit ook voor mannen. Ten opzichte van DE bruidegom (de Geest) zijn we allen vrouw en dienen we allen alert te zijn in ons ‘wachten’. We weten dag noch uur wanneer hij aan onze deur klopt.

Zie ook: coaching voor mannen en workshop voor mannen.