PURPOSE.

Waar ben je mee bezig? Echt bezig?

Je kunt ontzettend druk zijn met van alles – busy-ness in het Engels, of business – maar wie of wat dient het? Wat is je motief? Wat drijft je? Je ambitie, je angst, je imago, je comfortzone, je onzekerheid, enz.?
Of is er ook iets anders?

De drie steenhouwers

Misschien ken je het verhaal van de steenhouwers. Er zijn verschillende versies van; deze ken ik:
Er waren eens drie steenhouwers. Op een warme dag, terwijl ze aan het zwoegen waren in de brandende zon, kwam een wandelaar langs.
‘Wat doe je daar?’ vroeg de nieuwsgierige voorbijganger, aan elk apart.
De eerste zei met ontevreden blik: ‘Stenen houwen, dat zie je toch? Ik moet geld te verdienen voor mijn gezin’.
De tweede: ‘Ik ben bezig een perfecte steen te maken zodat de metselaar die goed kan verwerken’.
De derde staakte zijn arbeid, keek de voorbijganger aan en zei op rustige toon: ‘Ik? Ik bouw een kathedraal!’

Drie fasen van volwassenheid

De steenhouwers laten 3 fasen van volwassenheid zien in relatie tot de wereld.
Allereerst dien je in je eigen levensonderhoud te voorzien: dat doet die eerste en de kunst is daar plezier in te beleven. Maar als dat laatste niet zo is dien je niet te zeuren en gewoon je werk te doen.
Bij de tweede gaat het een stap verder: vakmanschap, ergens echt goed in worden, eer van je werk hebben. Dat kan van alles zijn. Plezier ligt hier voor de hand.
Bij de derde is er sprake van purpose: Je dient een groter doel en dat is niet iets dat je bedenkt maar wat je ont-dekt. Je dient het Leven. En je doet het omdat dit het liefste is wat je doet. Geen ander motief. Maar pas op: je dient nog steeds ook in je levensonderhoud te voorzien en je dient ook een vakman te zijn anders ben je een dromer. En daar zijn er genoeg van. (Ooit was ik er eentje.)

Purpose

De laatste steenhouwer heeft een gevoel van purpose, duidelijk een hoger doel. Maar ook hier dien je kritisch te zijn naar je echte motief. En dat geldt niet alleen voor Jihad-gangers die vol overtuiging en lef het kalifaat willen dienen. Je kunt ook het beste voor hebben met iedereen maar hoe bewust ben je en hoe objectief is je perceptie van wat dat beste is?

En de kathedraal is natuurlijk een metafoor. Het kan van alles zijn – ook heel praktisch, materieel zoals ooit iemand mobiele telefonie uitvond – maar er is één criterium: dient het de evolutie van het Leven, van echte vrijheid, van bewustzijn?

Mijn ervaring is dat als je intentie zuiver is dat dat een kwestie van voortschrijdend inzicht is. Blijf open voor kritische feedback. Leer van je ervaringen. En luister naar je hart, je intuïtie, je (buik) gevoel en plezier want dat is je kompas als het om purpose gaat.

Je kompas

Michelangelo, toevallig ook een steenhouwer, beschrijft hoe dat kompas bij hem werkt: ‘Ik verken het stuk steen op mijn gevoel totdat er iets in mij begint te resoneren, met wat lijkt op een soort trilling, een trilling die zich probeert te uiten door die steen heen, en die mij als instrument gebruikt om die uitdrukking tot leven te brengen.’
Théun Mares zegt daarover: ‘Dat “iets” waar Michelangelo naar verwijst als iets in zichzelf, is de leegte, en de trilling die zich probeert te uiten, is de creatieve kracht van de leegte. “Resoneren” met die vibratie betekent dat je je bewust wordt van een specifieke mogelijkheid die je fysiek vorm kan geven.’

Zo is mijn werk met mannen begonnen in de jaren ’90. Met een gevoel van een nieuwe mogelijkheid.
Zo is trouwens ook mijn huidige relatie begonnen: ik was klaar met jagen op de ideale vrouw en kreeg in die leegte uit het niets een irrationeel gevoel over een heel ander soort vrouw. ‘The rest is history”.

Slot

Belangrijkste tip: loop niet weg voor die leegte. Verken het. Hou je hoofd erbuiten, voel, wat is diepste wens, interesse Geleidelijk aan begin je iets te ontwaren. Blijf bij dat (nog vage) gevoel en handel erop, ernaar. Actie dus. Zo krijg je concrete feedback, ervaringskennis, en zet dan een volgende stap.

Wat is jouw diepste, hoogste doel? Breng je het nieuwe of reproduceer je alleen maar? Dient het de ontwikkeling van het leven? Leidt het tot vrijheid?
En hoe is je samen-werking met de vrouw, het vrouwelijke. Zij – je innerlijke en uiterlijke vrouw – kan je namelijk veel vertellen. Maar dan moet je heel goed luisteren, ook naar wat er niet gezegd wordt.