Visie op man-zijn (start)

Ik heb heel veel esoterische, religieuze, spirituele en ook mythische teksten onderzocht op het thema man-vrouw vanaf midden 80-er jaren.
Eigenlijk miste ik iets in mannen, al vanaf mijn 12e jaar.

De eerste keer dat ik het begin van een antwoord vond was toen een Indonesische leraar – Muhammad Subuh – dat missende spirituele element benoemde in een toespraak in Tokyo. Een 2e moment was toen ik kennis kreeg met de mytho-poetische mannenbeweging die door de dichter Robert Bly (schrijver van het boek ‘Iron John, in het Nederlands vertaald met ‘de Wildeman’) in de Verenigde Staten werd gestart als antwoord op de verwarring bij mannen op veranderende rolpatronen vanaf met name de 60-er jaren.

Ook het werk van jungiaanse psychologen als Moore en Gilette – Koning, krijger, magiër en minnaar – raakte daarna een snaar evenals Guy Corneau met zijn boek uit 1989 ‘Afwezige vaders, verloren zonen’.

Inmiddels was ik getrouwd en vader van 2 kinderen en wat ik daarin als uitdaging tegenkwam was het vooral wat me inspireerde om in 1994 een mannengroep op te richten. Ik wilde alles kunnen bespreken met andere mannen en dat is wat we deden. In wijzigende samenstelling heeft die groep bestaan tot 2010.

Begin 2000 was ik ook de veruit beste, diepste en meest heldere uitleg tegengekomen over de polariteit van het mannelijke en vrouwelijke en hoe dat uitwerkt in mannen en vrouwen, vooral ook in termen van potentieel, in de Toltec Teachings zoals verwoordt door Théun Mares. Het 2e en 3e deel van boek 3, respectievelijk ‘The Quest for Maleness’ en ‘Unveiling the Mystery of the Female’ zijn expliciet hieraan gewijd. Elke man of vrouw met een diepe interesse hierin raad ik deze boeken aan.

Mijn visie op volwassen mannelijkheid is gebaseerd op alles wat ik bestudeerd heb maar steeds getoetst aan mijn eigen ervaring over wat werkt en niet werkt als man.

Hieronder vind je een link naar mijn visie:
een kortste versie (1000 woorden)
een iets uitgebreidere versie (ca 2000 woorden) en
de complete versie (ca 3000 woorden),Hopelijk helpt het je om klaarheid te krijgen op je levensreis als man.
Veel plezier ermee.