Bio: Steven Somsen

Steven Somsen

Ik ben man, hetero, lang getrouwd geweest, lang alleen, en nu weer getrouwd. Trouwen betekent voor mij: een vrouw helemaal in mijn leven nemen. Niet meer (!) en niet minder. Geen vrijblijvendheid. Ik ben vader van 2 volwassen kinderen uit mijn eerste huwelijk. Ik kom uit de Achterhoek maar heb vooral in de Randstad gewoond: het langst in Amsterdam maar ook in Utrecht. Ik woon nu al weer heel wat jaren centraal in Rotterdam, samen met mijn vrouw Peggy Eleonore. De voormalige gymzaal waar we leven is ook ons gezamenlijke werkadres.

Mijn leven

Ik ben langs twee lijnen bezig geweest in mijn leven.
De eerste: een carrière als projectontwikkelaar van stedelijke gebouwen en gebieden. Hier kon ik mezelf neerzetten en testen in de wereld. Soms succesvol, vaak best wel minder.
En parallel daaraan: een innerlijke zoektocht naar de zin van het leven. Die begon al heel jong en voerde me langs allerlei min of meer ‘spirituele’ wegen over de hele wereld.
Vanaf mijn 38ste begonnen deze lijnen elkaar te raken en te beïnvloeden.

Man-zijn

Dat was ook de tijd dat een diepe interesse ontstond in de vraag wat ‘man-zijn in deze tijd’ nu eigenlijk inhoudt. Het leven kwam met uitdagingen in de relatiesfeer maar ook ging het over: wat zet ik neer, wat creëer ik en wat draagt het bij?
Ik heb sindsdien veel onderzocht en beproefd. Startte in ’94 mijn eerste mannengroep.
Hoewel ik niet de illusie (noch de wens) heb ooit uitgeleerd te zijn, kan ik wel zeggen dat ik inmiddels behoorlijk gepokt en gemazeld ben.
Ook in de ‘strijd’ tussen de seksen….

Mannen die mij geraakt hebben

Op mijn eigen zoektocht naar volwassen mannelijkheid heb ik in het verleden veel andere mannen ontmoet die me geraakt hebben. Sommigen waren vrienden, anderen waren meer opponenten. De besten onder hen waren beide.
Ik noem er een paar die ik bij leven ontmoet heb, die me het meest geïnspireerd en uitgedaagd hebben, en van wie ik het meest geleerd heb: Hans Korteweg (ITIP), Barry Long (man-vrouw relaties), Isaac Shapiro (Meetings in Truth) en tenslotte, het meest en nog steeds, Théun Mares (Toltec Legacy). Veel van mijn werk met mannen is gebaseerd op wat ik van de laatste geleerd heb.