Word goed in het aangaan en gebruiken van conflicten

Gisteravond weer een mannengroep.
Ik had vooraf ieder gevraagd een of meer conflicten die spelen in zijn leven te delen.

Ik deelde een beproefde benaderingswijze uit de Toltec Teachings die bestaat uit vier stappen:
1. Wat weet je je van het conflict: wat is je gedragspatroon en wat is het resultaat. Meestal zit je hier in een vicieuze cirkel. De volgende, meest essentiƫle stap, leidt je daaruit:
2. Wat zit eronder dat nog onbekend is: dit kun je alleen ontdekken door heel diep te voelen. Er kwam op de avond bij een paar mannen veel oude pijn naar boven waar trouwens volwassen mee werd omgegaan. Omarm het maar blijf er niet in hangen. Vroeg of laat, op de juiste tijd, dien je afscheid te nemen van het oude, hoe lastig ook. Dan is er ruimte voor verandering, voor een volgende stap:
3. Hoe kun je het anders aanpakken? Stel je open, wat zou je willen en hoe zou je het kunnen? Ook dit is een kwestie van voelen, je open stellen, luisteren naar je hart. Nieuwe mogelijkheden qua gedrag werden zichtbaar. Maar vervolgens dien je dat in de praktijk te brengen, want inzicht zonder actie/materialisatie is niks.
4. Ga het doen, actie dus: hier wordt het spannend en ervaar je altijd angst. Nieuw gedrag roept namelijk ook onbekende reacties op bij anderen.

Ieder deelde over zijn terugkerende conflicten, patronen. Ik begon. Het werd een indrukwekkende avond omdat ieder zijn kaarten op tafel legde.
Door conflicten zo te gebruiken leer je jezelf beter kennen. En we leerden elkaar beter en dieper kennen. Ik noem dit ongeconditioneerde vriendschap. Vriendschap is een oer-mannelijke kwaliteit.

Als man, als actieve polariteit, moet je goed worden in omgaan met conflicten.