Creëren: iets uit niets

Op de een of andere manier is het zo dat we als mannen het vermogen hebben iets uit niets te creëren. Je kunt dan denken aan de echt grote kunstwerken als die van Rembrandt.
Maar eigenlijk moet je vooral denken aan iets als het eerste schilderij, dat was pas echt creatie uit niets. En de eerste machine, de eerste auto, het eerste vliegtuig, de eerste computer, enz. enz. De scheppers van dit volstrekt nieuwe waren zonder uitzondering mannen. Overigens ongetwijfeld vaak intelligent samenwerkend met vrouwen die hun bijdrage leverden.
De meesten van ons is het echter niet gegeven zulke grote uitvindingen te doen, dingen te creëren die een enorme impact op het leven van iedereen overal ter wereld hadden. Maar iets nieuws van waarde toevoegen, een creatief leven leiden, kan elke man en sterker nog: het is je taak het onbekende te penetreren en het nieuwe te creëren en daarmee het leven van degenen die met jou verbonden zijn te verrijken. Dat is de mannelijke polariteit innemen, in verbinding met de vrouwelijke, die het onbekende representeert.
Maar hoe werkt dat proces van creëren concreet?

Het voorbeeld van een schrijver

In de Volkskrant van 28 maar 2020 staat een interview met de schrijver Graham Swift waarin dat creatie proces beschreven wordt.
Over hoe het begint:
“Ik heb geen herinnering aan het moment dat de dingen begonnen te gebeuren. Ik weet dat als ze gebeuren, ze aankomen met een groot gevoel van opwinding, een tinteling in mijn hele lijf. Alsof er iets in mijn bloed zit. Dan voel ik dat er iets gebeurt, ik moet eraan toegeven en het aangaan. Het is het mooiste gevoel dat schrijven kan geven: je weet dat je aan het begin van iets staat, het ligt voor je.”
En over hoe het eindigt:
“Gisteren was het er niet, vandaag is het er wel en jij bent er verantwoordelijk voor.”

Creëren als levenskunst

Ikzelf ben geen schrijver maar ik herken dit gevoel wel: als een nieuw idee, een nieuwe gedachte, een nieuwe mogelijkheid uit het niets bij je binnenkomt en je weet, ah, dat is het, dat heeft potentie en je voelt de energie stromen. Ik heb het vele malen in mijn leven gehad. Het leidde tot belangrijke veranderingen: een nieuwe opleiding, een nieuwe denkwereld om te verkennen, nieuwe vrienden, een verhuizing, een nieuwe relatie. Kortom, een nieuw leven creëren.
Het kan dus van alles zijn wat je creëert: het gaat om levenskunst, levenskunstenaar zijn.
En het ontstaat als je je opent voor je hart en je opent voor het onbekende.

Falen hoort daarbij.

De interviewer vraagt: “Heeft u weleens gefaald?”
Swift: “O ja! Meerdere keren. Daar zaten hele manuscripten bij, waar ik lange tijd aan had gewerkt en van moest concluderen: nee, dit is niet goed genoeg, het probleem zit in de fundamentele opbouw, dit moet ik weggooien. Dat is zwaar. Extreem zwaar.”
Interviewer: “Komt er wel een moment van verlossing? Van vervulling?” Swift: “Het avontuur is op zichzelf vervullend. Heb jij niet liever een avontuur dan géén avontuur? Het avontuur is op zichzelf een beloning.”
En tenslotte:
“En dan is er het gevoel iets bereikt te hebben. Ooit bestond het niet. Ík heb het gemaakt. Het bestaat nu in de wereld. Dat geeft een immense bevrediging, iets maken dat er niet was. Het komt vanuit het niets. En het is er omdat jij het hebt gedaan. Dat is geweldig. Ik ben blij dat ik die ervaring ken.”

Wat ben jij aan het creëren?

Dus vraag jezelf af:
1 Wat voor kunst creëerde ik in mijn leven? En kijk positief want de kans is groot dat je echt iets van waarde gecreëerd hebt, hoe bescheiden ook, maar het nog niet ziet. Geef jezelf credit, claim het, want dat zet je op het pad naar verder creëren.
2 Wat ben ik nu aan het creëren? Wat is nu het avontuur?