‘Tough love’ tussen mannen en vrouwen – een gesprek over tango.

Mijn vrouw en ik hadden vier dagenlang acht vrienden uit diverse Europese landen – Litouwen, Slowakije, Ierland en Engeland – op bezoek in onze voormalige gymzaal in hartje Rotterdam.
Dus we waren met zijn tienen: vijf mannen en vijf vrouwen.
We kennen elkaar al minstens 12 jaar en wat ons verbindt is een diep commitment om ongeconditioneerde = echte vriendschap te praktiseren.

We sparen elkaar dus niet, draaien er niet om heen, conflicten worden niet uit de weg gegaan want we houden van elkaar en willen dat je de beste versie van jezelf wordt. ‘Tough love’ dus, wanneer nodig, en voor de rest ongelooflijk veel plezier: heel wat cafés aan de Nieuwe Binnenweg hebben we bezocht.

Als groep ontmoeten we elkaar zo’n 2 keer per jaar op locatie (Ierland, Engeland, ook vroeger Bulgarije en Griekenland, nu dus R’dam) en daarnaast bijna wekelijks 1,5 uur via zoom.

Een van de dingen die we onderzoeken is: wat betekent het man te zijn en wat vrouw? En hoe werken we intelligent en gelijkwaardig (met respect) samen?
Met een vrouwelijke danseres had ik een heftige discussie over tango: voor wie is het het lastigst? Ik zei mannen. Zij: het is gelijk. We hadden het geen van tweeën bij het rechte eind: elke sekse heeft hier een nogal verschillende uitdaging.

Danstechnisch hebben mannen het veruit het lastigst: én leren dansen, én leren leiden, én de ruimte in de gaten houden, op de maat van de muziek. Voor beginnende mannen is het hier spitsroeden lopen: hoe ga je om met de pittige feedback van de vrouwen want we maken fouten. Veel fouten.

Voor vrouwen is het competitie element vaak het lastigst. Niet qua danstechniek maar onderling, tussen vrouwen, qua schoonheid en jeugd. Er zijn maar weinig goed leidende mannen en bijna altijd veel meer vrouwen in de milonga. Jonge en mooie vrouwen winnen het van goed dansende andere vrouwen.
Sorry dames.

Onrechtvaardig?
Ik zeg: leerzaam voor alle betrokkenen.

En ging het gesprek echt over tango of eigenlijk over iets anders?
Natuurlijk het laatste.
Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig maar niet gelijk: ze hebben verschillende uitdagingen.
En wie denkt dat de een het moeilijker heeft dan de ander vergist zich.