Je verantwoordelijkheid als man.

Als man creëer je, of je nou wil of niet: elke daad is een scheppingsdaad.
De vrouw ontvangt die (tenzij ze hem aborteert).
Uit de samenwerking tussen beide ontstaat alles.

Als man ben je het beginpunt: dat is je verantwoordelijkheid als man.
Je initieert, begint iets, grote of kleine dingen.
Is het iets wat positief is, wat bijdraagt aan waarheid en vrijheid (en dat kan het ook zijn als het voor de ander zeer confronterend is)?
Of is het iets wat negatief is, wat uitsluit, wat tot afhankelijkheid leidt?

Als we ons goed voelen, in onze kracht zijn, gaat dat meestal vanzelf.
Maar wat als dat niet het geval is?

militaire verantwoordelijkheid djibouti

Een voorbeeld

Een banaal alledaags voorbeeld uit mijn leven, gisteren:
Mijn vrouw zegt iets, met de beste bedoelingen, maar het onthult iets bij mij. In dit geval: dat ik me zelf iets ontzegde om haar ter wille te zijn. Haar opmerking maakte duidelijk dat dat voor haar helemaal niet nodig was. Voelde me eigenlijk in mijn hemd staan: te braaf. Een zeer gevoelig punt voor mij.

Ik reageerde op de automatische piloot: ik sloot me af, zei iets kritisch, en liet voelen dat ik niet blij met haar was.
Op de een of andere manier was zij dit keer niet wakker genoeg om mijn negatieve scheppingsdaad te aborteren en te zeggen: “hé, stop daarmee, dit gaat niet over mij maar over jou”.
Het bepaalde de sfeer vanaf dat moment: dat was mijn creatie en zij droeg hem ook.

Ik was me ervan bewust wat ik in de wereld had gezet maar was vooral in gevecht met mijzelf. Ik zag wat er speelde maar helemaal loslaten lukte me nog niet, nou, wilde ik nog niet. Aan het einde van de middag zag ik hoe omzichtig mijn vrouw met me omging, en zette ik de stap: liet het egocentrische los, maakte contact, opende mijn hart – opnieuw een scheppingsdaad. Daarna was het goed.

Het conflict heeft me natuurlijk ook iets nieuws geleerd over mijzelf: dat ik nog steeds ‘pleasing’ gedrag vertoon en dat dat meestal gebaseerd is op aannames die niet gecheckt zijn.

Verantwoordelijkheid = het vermogen te antwoorden

Het Engelse woord voor verantwoordelijkheid is ‘responsibility’ of eigenlijk, response-ability, het vermogen antwoord te geven. Ongeacht de uitdaging. Dat is is je verantwoordelijkheid als man nemen. Verantwoording nemen voor je (over)gevoeligheden, om wakker te zijn als ze geraakt worden, en ze niet om te zetten in een scheppingsdaad.

Lees hier meer over verantwoordelijkheid.

Voor meer informatie:

info@volwassen-mannelijkheid.nl; 0654 308 195; skype: steven.somsen; www.volwassen-mannelijkheid.nl
Adres: Steven Somsen, ‘s-Gravendijkwal 73A, 3021 EE Rotterdam

Op de hoogte blijven?

Ik blog over volwassen mannelijkheid, coach 1 op 1 en organiseer o.a. workshops voor mannen en koppels.
Vul hieronder je voornaam en emailadres in en ik hou je op de hoogte.

[mc4wp_form id=”2423″]