De zoektocht naar mannelijkheid.

Gender verwarring.

Er is heel veel verwarring tegenwoordig en een groot deel daarvan hangt samen met de verwarring rondom ‘gender’: seksuele identiteit. Wat betekent het eigenlijk nog in deze tijd om man of vrouw te zijn. En waar hebben we het eigenlijk over als we iets mannelijk of vrouwelijk noemen?
Mannen zijn tegenwoordig vaak zwak, passief of voelen zich machteloos, ook al erkennen ze dat zelden. Terwijl vrouwen, die hebben moeten vechten voor hun plaats in de maatschappij om erkenning te krijgen, daarin vaak het gevoel met hun vrouwelijkheid kwijt zijn geraakt.
Tenzij we gaan begrijpen wat het betekent om man te zijn of vrouw te zijn, wat mannelijk en vrouwelijk is, zal die verwarring en strijd alleen maar toenemen. En zullen beide zich tekort gedaan voelen in hun streven hun plek te vinden.

Volwassen mannelijkheid

Maar als we moed hebben en bereid zijn dieper te kijken, vooroordelen (oude en nieuwe) los te laten en ons gevoel gaan volgen zullen we ontdekken dat er wel degelijk zoiets als mannelijk(heid) en vrouwelijk(heid) bestaat. Nooit in absolute zin maar in relatieve zin, als bekrachtigende polariteit tussen man en vrouw.
Dan kunnen we ook de enorme creatieve potentie gaan zien van het verschil. Niet langer elkaar bevechtend op een manier die nergens toe leidt maar intelligent met elkaar samenwerkend. Maar dat begint zodra je als man je zoektocht naar mannelijkheid begint en je volwassen mannelijkheid gaat claimen.
volwassen Indiase man

Mijn benadering, zowel in coaching als in de workshops, is praktisch. Ik licht de principes van ‘volwassen mannelijkheid ‘ toe en elke man, ongeacht opleiding, leeftijd enz., die bereid is de inspanning te leveren kan ze onder de knie krijgen en op zijn eigen manier toepassen in zijn leven. Dat laatste is de kern: er is geen handleiding voor man zijn. De kern van mannelijkheid is dat je je EIGEN pad creëert. En dat je zelf ACTIE onderneemt.

Concreet

Een aantal principes die we gaan behandelen in de workshop zijn:
• Waarom worden we het sterke geslacht genoemd?
• Oude vooroordelen, vaak manipulatief en onderdrukkend gebruikt, hebben ook vaak een verrassende, levende en zeer positieve kern van waarheid.
• Hoe maak je het spel tussen de seksen spannend, intelligent en bekrachtigend voor beide?
• Waarom je als man nooit beschikbaar dient te zijn.
• Kameraadschap tussen mannen is natuurlijk. Hoe kunnen we dat gebruiken om elkaar aan te moedigen?
• Ben je in feite nog een kleine jongen en heb je een moeder? Of ben je een man en en heb je een vrouw?
• Waarom mannen vaak zo seksbelust zijn.
• Je kracht claimen als man.

Maar weet ook: de zoektocht naar mannelijkheid eindigt nooit.

Zie ook: coaching voor mannen en workshop voor mannen.