Intelligente samenwerking of strijd tussen de seksen?

Willen we intelligente samenwerking of de aloude strijd tussen de seksen?
Op dit moment overheerst vaak de tweede en een belangrijke reden is dat mannen het laten afweten.

strijd der seksen

Man-zijn in deze tijd is niet meer vanzelfsprekend.

Oude mannelijke rolmodellen passen al lang niet meer. Vrouwen zijn druk bezig zich te ontwikkelen, maar je aan hen aanpassen gaat niet werken. Misschien heb je dat al gemerkt.
Er wordt een nieuw antwoord van je gevraagd maar waar vind je dat?

Bij discussies hierover, zeker in intellectuele kring, is de neiging groot het sekseverschil te reduceren tot voorplanting: er zijn dan alleen fysieke verschillen. De rest is ‘nurture’, sociaal construct: opvoeding, aangeleerd gedrag en denken. En dat is, voegt men eraan toe, grotendeels gebaseerd op oude vooroordelen die mannen en vrouwen in een hokje duwen en mannen daarnaast maatschappelijk bevoordelen.

Dat van de vooroordelen klopt, dat van de maatschappelijke ongelijke kansen ook, hoewel dat laatste genuanceerder ligt dan vaak gesteld wordt.

Maar wat niet klopt is de ontkenning of bagatellisering van verschillen die dieper gaan dan het fysieke.
Het bestaan van vrouwelijkheid wordt vaak of ontkend of eigenlijk afgedaan als een zwakte of een ander soort tekort. En bij mannelijkheid wordt vaak het negatieve – dominante, ongevoelige, losgeslagene – benadrukt.
We doen ons onszelf hier mee zo tekort.

Een deel van de vrouwen is haar maatschappelijke carrière voorop gaan stellen. En een deel van de mannen is zich gaan inhouden en gaan aanpassen. Veel, vooral hoogopgeleide mannen en vrouwen hebben het voor de hand liggende ingeruild voor intellectuele complexiteit. Ze zijn zo het contact met hun gevoel verloren, inclusief die gevoelens die te maken hebben met het man of vrouw zijn.

Het spel van het leven vraagt om mannelijkheid en vrouwelijkheid

En toch, en toch, bijna iedereen kent wel de ervaring hoe een man, die in zijn kracht is, vrouwelijkheid oproept in de vrouw en het omgekeerde, hoe een vrouw, die volop vrouw durft te zijn, mannelijkheid oproept in de man.
En hoe bekrachtigend en diep bevredigend dat kan zijn voor beide.

Ik richt me hier tot mannen en roep hen op om hun gevoel van mannelijkheid weer helemaal te gaan omarmen. Doe dat voor beide, voor mannen en vrouwen.
Ga in je kracht staan, wees fier en trots op je mannelijkheid, wordt duidelijk in wat je wil en neem verantwoordelijkheid voor de manier waarop je met vrouwen en de wereld omgaat.
Inspireer andere mannen. En vrouwen.

Het spel van het leven vraagt om intelligente samenwerking tussen mannen en vrouwen vanuit gelijkwaardigheid en respect. De valkuil van mannen (van alle leeftijden) is blijven doen wat “moeder” zegt of daartegen rebelleren. Kleine jongens gedrag
Gevolg: geen creatieve, intelligente samenwerking.

Een volwassen man, daarentegen, combineert kracht met hart.
Hij initieert altijd intelligente samenwerking.
Hij weet wat hij wil en is daarom ook nooit een bereidwillig partner.

Zie ook: coaching voor mannen en workshop voor mannen.