Man-vrouw relatie: volwassen of niet?

Van romance naar werkelijkheid.

Een volwassen man-vrouw relatie is hard werk. Van beide kanten vraagt het voortdurende inzet, alertheid en de bereidheid te luisteren en te veranderen. Volwassen liefde tussen man en vrouw is niet gebaseerd op romantiek maar op werkelijkheid.
Van jou als man vraagt het om te beginnen dat je de mannelijke polariteit volledig leert innemen en in stand houden.
Een volwassen man-vrouw relatie ontwikkelen kost, net als alles in het leven, tijd. Maar de beloning is groot: een bron van grote vreugde en voortdurende vernieuwing.

volwassen man-vrouw relatie

Een volwassen man-vrouw relatie (*) herken je aan het volgende:

 • Zij is je vrouw, niet je moeder. Dat betekent dat jij je geen kleine jongens gedrag kunt permitteren: geen hulpeloosheid en passiviteit. En dat je ook niet de rebel, al of niet passief-aggressief, of vrijbuiter kunt uithangen.
 • Je neemt haar helemaal in je leven: fysiek, emotioneel en mentaal. Geen vrijblijvendheid. Ze is niet je vriendin of partner. Jij bent niet haar vriend(je). Jij bent haar man en zij is jouw vrouw.
 • Je hebt een koers in het leven. Daar sta je voor en die deel je met je vrouw. Op een fundamenteel niveau is ze het hiermee helemaal eens en steunt ze die. Geen competitie dus, noch de aloude strijd tussen de seksen.
 • Jullie zijn beide gecommitteerd aan intelligente samenwerking. Confrontatie en conflicten worden daarbij niet uit de weg gegaan.
 • Maak van haar geen man. Als je vrouw je haar gevoel over iets brengt – hoe irrationeel misschien ook in jouw oren – vraag je niet om uitleg. Je luistert, absorbeert en probeert te voelen wat ze je brengt. Dat is altijd iets wat jij niet ziet.
 • Respecteer verschillen: jullie zijn volstrekt gelijkwaardig maar niet gelijk. Geen familiariteit. Maak van haar geen bekende, dat is het begin van min-achting.
 • Als ze je negatieve feedback geeft, hoe onaangenaam ook, absorbeer het. Een man neemt de klappen staande in ontvangst. En doet dan wat aan de orde is.
 • Ze is je meest nabije spiegel. Als het niet goed met haar gaat heeft dat ook met jou te maken. Neem initiatief, onderzoek samen met haar wat er aan de hand en aan de orde is.
 • Jullie inspireren elkaar zodat het leven samen een avontuur is en geen comfort zone of status quo.
 • En natuurlijk, aan alles komt een einde: de dood kan je scheiden of jij verandert, of de ander of jullie beiden veranderen – het leven vraagt om iets anders – en jullie gaan uit elkaar. Neem ook daarvoor verantwoordelijkheid.


  *
  Ook als je niet in een intieme (ook seksuele) man-vrouw relatie bent heb je naar alle waarschijnlijkheid wel een belangrijke relatie met een of meer vrouwen en daar geldt het bovenstaande in grote trekken net zo.

  Zie ook: workshop voor stellen, coaching voor mannen en workshop voor mannen.