Man-vrouw relatie: volwassen of niet?

Van romance naar werkelijkheid.

Een volwassen man-vrouw relatie is hard werk. Van beide kanten vraagt het voortdurende inzet, alertheid en de bereidheid te luisteren en te veranderen. Volwassen liefde tussen man en vrouw is niet gebaseerd op romantiek maar op werkelijkheid.
Van jou als man vraagt het om te beginnen dat je de mannelijke polariteit volledig leert innemen en in stand houden.
Een volwassen man-vrouw relatie ontwikkelen kost, net als alles in het leven, tijd. Maar de beloning is groot: een bron van grote vreugde, vitaliteit en voortdurende vernieuwing.

Een volwassen man-vrouw relatie (*) herken je aan het volgende:

 • Zij is je vrouw, niet je moeder. Dat betekent dat jij je geen kleine jongens gedrag kunt permitteren: geen hulpeloosheid en passiviteit. En dat je ook niet de rebel, al of niet passief-agressief, of vrijbuiter kunt uithangen. Het is onvolwassen gedrag en roept de moeder op in de vrouw. (Oké, sommige vrouwen worden even geïmponeerd door een macho uitstraling en gedrag, maar nooit lang: het zijn kleine jongens die proberen te imponeren)
 • Je neemt haar helemaal in je leven: fysiek, emotioneel en mentaal. Geen vrijblijvendheid. Ze is niet je vriendin of partner. Jij bent niet haar vriend(je). Jij bent haar man en zij is jouw vrouw, of je bent op weg daar naar toe.
 • Je hebt een koers in het leven, een gevoel van ‘purpose’. Of je bent actief op zoek daarnaar. Dat deel je met je vrouw. Op een fundamenteel niveau is ze het hiermee helemaal eens en steunt ze die. Zij heeft je immers uitgekozen. Het is ook wat zij het liefste wil. Je hebt dan een gedeelde ‘basis koers’. Geen competitie dus en geen wezenlijk aparte (al of niet verborgen) agenda’s.
 • Jullie zijn beide gecommitteerd aan intelligente samenwerking. Dat betekent dat je naar elkaar luistert, absorbeert wat de ander brengt en elkaar steunt.
 • Jij geeft leiding, niet door te domineren en alles beter te weten, maar doordat je steeds weer intelligente samenwerking initieert. Je neemt de volle verantwoordelijkheid voor beslissingen. Zij ‘volgt’ je maar alleen omdat ze dat wil omdat ze zo helemaal vrouw kan zijn.
 • Ze voelt zich dan vrij om je (ook) negatieve feedback te geven, Je absorbeert die, hoe onaangenaam ook; een man neem de klappen staande in ontvangst. En doet dan wat naar zijn oordeel aan de orde is, ook als dat (voor hem) onprettig is. Dat is verantwoordelijkheid nemen.
 • Confrontatie en conflicten worden niet uit de weg gegaan maar onderzocht. Dit is een leerproces. Wees daarin moedig. Gebruik ze om dieper te kijken: wat speelt hier, wat is er aan de orde. Wordt er goed in. Je zult dan merken dat je beide, en de relatie, wint.
 • De implicatie van het bovenstaande is dat je gecommitteerd bent om voor de relatie te vechten maar tegelijk bereid bent om uit elkaar te gaan als die tenslotte niet blijkt te werken. Geen compromis.
 • Als je vrouw je haar gevoel over iets brengt – hoe irrationeel misschien ook in jouw oren – vraag je niet om uitleg. Doe niet alsof ze een man is. Je luistert, absorbeert en probeert te voelen wat ze je brengt. Dat is altijd iets wat jij niet ziet.
 • Respecteer verschillen: jullie zijn volstrekt gelijkwaardig maar niet gelijk. Jij bent een man, zij een vrouw. Geen familiariteit. Maak van haar geen bekende, dat is het begin van min-achting.
 • Ze is je meest nabije spiegel. Als het niet goed met haar gaat heeft dat ook met jou te maken. Neem initiatief, onderzoek samen wat er aan de hand en aan de orde is.
 • Jullie inspireren elkaar zodat het leven samen een avontuur is en geen comfort zone of status quo.
 • Als je met haar vrijt en niet wil dat ze zwanger wordt gebruik dan een condoom. Leg contraceptie van jouw zaad niet bij haar neer. Dat verwart haar lichaam en meer dan dat.


 • En natuurlijk, aan alles komt een einde: de dood kan je scheiden of jij verandert, of de ander, of jullie beiden veranderen – het leven vraagt om iets anders – en jullie gaan uit elkaar. Neem ook daarvoor verantwoordelijkheid.


  *
  Ook als je niet in een intieme (ook seksuele) man-vrouw relatie bent heb je naar alle waarschijnlijkheid wel een belangrijke relatie met een of meer vrouwen en daar geldt het bovenstaande in grote trekken net zo.

  Zie ook: workshop voor stellen en coaching voor mannen