Manipulatie of schoonheidsideaal.

Manipulatie, Hans Aarsman schrijft in de Volkskrant van donderdag 2 maart 2017 over hoe hij zijn moeder alleen maar gekend heeft zonder wenkbrauwen (door veel epileren). “Op haar lege voorhoofd trok ze met een potlood halve cirkels, boven ieder oog een. Waardoor ze haar hele leven uit haar ogen heeft gekeken alsof haar mond zei: O ja?”
Het artikel gaat zoals altijd vergezeld van een prachtige foto uit de Aarsman collectie. In dit geval van een huwelijksvoltrekking in vluchtelingenkamp Khazer in Mosul (Irak) op 16 februari 2016. Met een jonge bruid met zeer opgemaakte ogen.(foto uit copyright overwegingen niet opgenomen.)

ogen vrouw manipulatie
Aarsman vervolgt, over zijn moeder: “In haar tijd was een zeker mate van onnozelheid een vrouwelijk schoonheidsideaal. Gaf mannen het gevoel dat ze de touwtjes in handen hadden, ook al hadden ze dat niet, zeker bij ons thuis niet.”

Manipulatie

Eerlijk gezegd denk ik dat de ouders van Aarsman geen uitzondering zijn. En dat ook nu vrouwen in de meeste relaties (niet: in de maatschappij) nog steeds de touwtjes in handen hebben. En dat dat voor een groot deel komt omdat mannen in veel opzichten onvolwassen zijn en afhankelijk van dit soort bevestiging. Eigenlijk kunnen ze een relatie met een echte vrouw nog niet aan. Ze hebben een moeder nodig en roepen dit soort manipulatie op.
Mijn vader had er ook een handje van: noemde zijn vrouw, als hij haar aansprak, vaak ‘moeder’.

Vrouwen zijn vaak goed in manipulatie, in mannen manipuleren, net zoals de moeder van Aarsman. Dat kan negatief zijn maar manipulatie kan zeker ook positief aangewend worden. Het is ook een spel tussen mensen, zeker tussen de seksen, en kan veel charme hebben.
Belangrijker nog, manipulatie kan ook bekrachtigend aangewend worden. Een man die het gevoel heeft de touwtjes in handen te hebben heeft meer zelfvertrouwen, presteert beter en is prettiger in de omgang.

Maar toch, een relatie kan niet afhankelijk zijn van dit soort manipulatie. Een gezonde relatie is alleen mogelijk als beide partners volwassen zijn (in ieder geval meestal) en gelijkwaardig met elkaar leren omgaan. Hij man, zij vrouw. Zij ALLEEN ten opzichte van haar kinderen moeder. Geen manipulatie.

Zie ook: coaching voor mannen en workshop voor mannen.