Van oude naar nieuwe man

Dit artikel – licht bewerkt voor dit medium – is speciaal geschreven voor de programmakrant (najaar 2018) van centrum Djoj in Rotterdam.
Klik hier voor de link naar dit artikel.

Het gaat in feite over de reis van de man van oud (zie foto) naar nieuw, van zwakte (of dominantie) naar kracht, van passief naar actief, van reactief naar antwoordend, naar creativiteit en verantwoordelijkheid.
Kortom, van oude man naar nieuwe man.
nieuw mannelijk antwoord

Wat is er aan de hand met mannen van deze tijd?

“Bij veel mannen is er inmiddels meer dan genoeg gevoel- en hartbewustzijn; aan de orde is meer stevigheid, zeker ook in de relatie met de vrouw. Maar dat kijkt precies. Enerzijds gaat het erom een vrouw helemaal toe te laten in je leven en haar helemaal deelgenoot te maken van wat er in je omgaat, openheid dus, maar tegelijk moet je de polariteit in stand houden: jij helemaal man, zij helemaal vrouw. Ik zie weinig mannen die helder hebben wat dat betekent en die dat klaar spelen. Een nieuwe man is nodig” Aan het woord is ‘mannencoach’ Steven Somsen.
“Ik ben al 30 jaar bezig met bezinning op het man-zijn, eerst als een persoonlijke zoektocht, daarna samen met anderen. Ik startte 24 jaar geleden met mijn eigen mannengroep waar we op zoek gingen naar diepere mannenvriendschap. Ik heb heel veel onderzocht op het gebied van man-vrouw relaties: zowel theoretisch als in de praktijk. Mijn leraren waren Hans Korteweg van het ITIP, Barry Long (spiritualiteit en seksualiteit),, Isaac Shapiro (Meetings in Truth) en nog steeds Théun Mares (Toltec Legacy, het pad van de krijger)”, aldus Steven.

Wat hebben mannen van nu nodig?

Steven: “Hart, stevigheid en verantwoordelijkheid. Vrouwen hebben zich ontwikkeld. Er is een nieuwe man nodig. Doen wat vrouwen van je willen gaat niet werken, veel mannen hebben dat misschien al gemerkt. Je zult dat antwoord als nieuwe man ergens in jezelf moeten vinden en daar is het ook te vinden. Sterker nog: het is juist de bedoeling dat je het in jezelf vindt want het is uniek voor elke man. Er is niet voor niets geen ‘handboek man’.”

Je zet mannen ‘in hun kracht’ Wat is dat dan?

Steven: “Ik zet niemand in zijn kracht. Ik leer mannen dat ze hun natuurlijke agressie moeten ontdekken en constructief leren gebruiken in plaats van die te onderdrukken. Conflicten zijn inherent aan het bestaan en zeker aan een volwassen relatie met de vrouw. Leer ze hanteren, ze leiden je naar verdieping. En naar zelfrespect. Leer feedback van het leven en vrouwen, hoe negatief soms ook, te absorberen en verantwoordelijkheid te nemen voor wat je er meedoet. Ook als je er bewust voor besluit niets mee te doen. Jij alleen beslist.”

Wat is ‘zijn koers in het leven’?

“Iedere man is iets unieks op het spoor, al vanaf zijn geboorte. Alles wat je overkwam en overkomt, inclusief je trauma’s, zette je op dat spoor. Dus je koers is niet iets wat je bedenkt; de koers is er al. Maar leer hem zien, zoals de steenhouwer in dit korte verhaaltje:
Een reiziger ziet drie steenhouwers aan het werk en vraagt ‘wat ben je aan het doen?’ De eerste zegt: ‘Dat zie je toch, ik hak stenen.’ De tweede zegt: ‘Ik hak stenen om mijn gezin te kunnen verzorgen.’ Dan vraagt de reiziger het aan de derde die antwoordt: ‘Ik ben steenhouwer, en ik bouw aan een kathedraal.’
Dit diepe weten is essentiële kennis voor elke nieuwe man, voor een zinvol en succesvol leven. Word je ervan bewust wat dat spoor is: daar begint je nieuw mannelijk antwoord. Alleen zo kun je wat belangrijk is onderscheiden van onzin en bijzaken. Zo geef je leiding aan je eigen leven, aan werk, aan relaties waaronder vrouw en kinderen. Niet-weten wat te doen, is geen optie voor een volwassen man. Een man weet wat hij wil.”

Wat bedoel je met ‘initieert altijd intelligente samenwerking met de vrouw’?

“Intelligent kunnen samenwerken met het leven, jezelf, je vrouw, alles en iedereen, is de kern van een goed leven. Neem de relatie met je vrouw bijvoorbeeld: beginpunt is dat je haar helemaal toelaat en deelgenoot maakt van alles in je leven. Concreet start intelligente samenwerking met het openen van je hart en vervolgens neem je het initiatief, doet wat aan de orde is. Bijvoorbeeld: een moeilijk onderwerp aansnijden, intimiteit of een vrijpartij starten, haar confronteren, negatieve feedback van haar toelaten, en daarnaar luisteren, een nieuw project starten. Niets uitgezonderd. Ook de wereld wacht op jouw impuls. Passiviteit of hulpeloosheid is geen optie voor een man.”

Wanneer weet hij of hij ‘betekenisvol bijdraagt?

“Dat voel je of dat weet je. En anders zorg dat je het te weten komt. Daar is geen methode voor, behalve dat je moet leren luisteren naar je hart. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Wat betekenisvol is, is ook een kwestie van voortschrijdend inzicht. Het draagt bij aan vrijheid voor allen , aan welzijn, integriteit, autonomie van het individu, bekrachtiging en verbinding. Het is altijd groter dan je eigen kleine ik-belang. Maar pas op met idealisme. Het is nooit eenzijdig ‘goed’ – dat is een valkuil – want ook geldt dan een man moet kunnen kappen, dus vernietigen van wat niet (meer) werkt, wat dus niet levensbevestigend is. Vrouwen doen dat veel minder gemakkelijk.”

Welke technieken zet je in om mannen dat te leren?

“Allerlei technieken: werken in tweetallen, fysieke oefeningen, soms een geleide fantasie, inzichtoefeningen en onder meer gesprekken. Dat doen we in de workshop. Maar inzicht moet altijd leiden tot acties in het dagelijks leven. Actie is essentieel voor man-zijn. We starten daarom altijd met een rondje om te horen hoe dat is gegaan.”

Wat voor resultaten en /inzichten ervaren deelnemers?

“Mannen voelen zich steviger, meer en dieper vertrouwend op zichzelf en onder meer moediger naar vrouwen. En vooral: minder beschikbaar en bereidwillig omdat hij heeft leren onderscheiden wat belangrijk is en wat niet trouw is aan zijn eigen koers.”

Is er na de workshop een vervolg?

“Er is een doorgaande maandelijkse mannengroep voor wie wil. Die is trouwens ook beschikbaar voor mannen die de workshop niet gedaan hebben.”

Dus voor wie is je bijeenkomst?

“Het is voor mannen die hun potentieel en dus mannelijkheid beter willen leren kennen. Volwassener willen leren zijn in de relatie met vrouwen, meer in hun kracht, zinvoller willen leven en werken en creatiever zijn op hun levenspad. Het enige wat gevraagd wordt is moed en de bereidheid te leren.”